12 Mart 2008 Çarşamba

doğru beslenme rejimi

1- Bol su iç. Günde 2-3 litre su tüket. Her yemekten önce 2 bardak su iç. Yemek sırasında da 2-3 bardak daha su iç. Yemekten önce su içmek iştahı azaltır. Yemek sırasında su içmek ise geçici tokluk hissi vererek çok yemeyi engeller.

2- Öğünler: öğün atlama. Öğün atlamak metabolizmanın savunma mekanizmasını harekete geçirir. Metabolizma, yeni yiyecek girişi kesilirse yavaşlar artan fazla kaloriler yağa dönüştürülür. Doğru olan günde altı öğün az az yemektir. Üç ana öğün ve üç ara öğün olmalıdır. En önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltıyı asla atlama. Eğer kahvaltıyı atlarsan sonraki öğünlerde ihtiyacından fazla yersin. Öğle yemeği de tam öğün sayılabilir. Çok kalori içermeyen şeylerden yenebilir. Ama kahvaltıdan daha hafif olmalıdır. Akşam yemeği ise yarım öğündür. Çorba veya salata yenebilir ama ekmek yenmemelidir. Akşam yemeği en geç altıda yenmeli ve hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Bu üç ana öğün dışında meyve , doğal meyve suyu , salata vs. yiyecekler tüketilebilir. Hiçbir şey yemeden 3 saatten fazla vakit geçirilmemelidir.

3- Yemek yerken yavaş ye, acele etme. Lokmaları iyice çiğne. Doyma sinyalleri mide tarafında beyine 20 dakika gecikmeli yollanır . Lokmaları iyice çiğnersek ve yemeği yavaş yersek doyma sinyalleri doğru zamanda beyne gider ve fazla yemek yememiş oluruz.
4- Bol bol hareket et. Hareketli bir organizma daha çok endorfin , seratonin ve melatonin salgılar hem kendimizi daha mutlu ve enerjik hissederiz hem de aldığımız kaloriler yağa çevrilmeden yakılmış olur.

5- Kırmızı et yerine beyaz et ve balık tercih et. Kırmızı ette pek çok zararlı maddenin yanında yüksek kolesterol vardır.

6- Katı yağlardan uzak dur. Az miktarda sıvı yağ mümkünse zeytin yağı tüket.

7- Hazır olarak satılan paketlenmiş veya dondurulmuş bütün yiyecekler zararlıdır. Çünkü raf ömrünü uzatmak için ilave edilen kimyasal maddeler kanserojendir. Uzak dur.

8- Şekerli her tür yiyecekten uzak dur. Çikolata şeker ve tatlı tüketimini minimuma indir. Şekerli yiyecekler: çabuk acıktırır, kandaki şeker oranını aniden yükseltir ve hücrelerin ömrünü kısaltarak yaşlanmayı hızlandırır.


9- Daha çok lifli besin tüket. Hem detokslayıcıdırlar ( temizleyici) hem de su tuttukları için uzun süre tokluk hissi verirler. Çavdar ekmeği bulgur, fasülye nohut bezelye vs gibi baklagiller portakal ,mandalina ,greyfurt gibi turunçgiller havuç ve elma lif bakımından zengindir. Bol bol tüket.

10- Her öğünde bol bol sebze ve meyve tüket.

Hiç yorum yok: